Porcja: 410 kcal

Przygotowanie: 30 minut

Na 12 porcji

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • skórka otarta z cytryny

Nadzienie:

  • ok. 600 g owoców leśnych (maliny, jeżyny, jagody) albo czarna i czerwona porzeczka
  • ok. łyżki tartej bułki lub kaszy manny

Kruszonka migdałowa:

  • 90 g masła
  • 80 g mąki krupczatki
  • 80 g cukru pudru
  • 60 g zmielonych migdałów
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii

Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić na godzinę do lodówki, następnie rozwałkować je i wylepić wyłożoną papierem do pieczenia formę (25x25 cm). Piec 10–12 minut w 180°C. Przestudzić. Owoce umyć, osączyć. Masło na kruszonkę roztopić. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, mielonymi migdałami i ekstraktem z wanilii, zalać ciepłym masłem i rozetrzeć palcami na grudki. Ciasto oprószyć niewielką ilością kaszy manny lub tartej bułki. Wyłożyć na nie owoce. Wierzch obsypać kruszonką. Piec około 30 minut w 180°C.