Porcja: 315 kcal

Przygotowanie: 25 minut

Na 4 porcje

  • 400 g piersi z kurczaka lub udźca z indyka
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
  • pęczek posiekanego tymianku
  • 16 małych cebulek
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • sól
  • pieprz

Mięso opłukać, pokroić w kostkę o boku 2,5 cm. oliwę połączyć z octem balsamicznym. dodać obrany i przepuszczony przez praskę czosnek, natkę, rozmaryn i tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Marynatą zalać mięso. odstawić na 2–3 godziny. drewniane patyczki namoczyć w zimnej wodzie. Cebulki obrać. Plastry szynki parmeńskiej przeciąć wzdłuż na pół i zwinąć w ruloniki. Pomidorki koktajlowe opłukać.

Na patyczki nadziewać na przemian kawałki mięsa, cebulki, ruloniki i pomidorki. skropić pozostałą marynatą. Ułożyć na ruszcie. Piec 15–20 minut, często obracając.

Nasza rada: do warzyw można podać sos z posiekanych różnych ziół, oliwy, czosnku, soku z cytryny, soli i pieprzu. smaczny będzie też inny: jogurt naturalny z posiekanym koperkiem, doprawiony skórką startą z cytryny, solą oraz pieprzem.