Składniki na 4 porcje

  • 50 dag jagnięciny (comber)
  • po 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu i kminku
  • 25 dag selera naciowego 
  • duża cebula 
  • 2 strączki ostrej papryki 
  • kilka nitek szafranu
  • pęczek świeżego majeranku
  • 3 łyżki oliwy 
  • szklanka białego wina 
  • puszka pomidorów bez skóry (425 g) 
  • 30 dag makaronu świderki
  • sól, pieprz

Mięso pokroić na kawałki dł. 1 cm, posypać pieprzem, cynamonem i kminkiem. Seler umyć, usunąć włókna, pokroić na cienkie paski.
Cebulę obrać, pokroić. Papryczki drobno posiekać. Szafran namoczyć w kilku łyżkach ciepłej wody. Listki majeranku oderwać od łodyżek.
Oliwę podgrzać na patelni. Mięso obsmażyć na dużym ogniu ze wszystkich stron, zdjąć z patelni, odłożyć. Na patelnię włożyć cebulę, papryczkę, seler, chwilę smażyć. Zalać winem, dodać pomidory, dusić około 30 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Makaron ugotować we wrzącej, osolonej wodzie według informacji na opakowaniu.
Mięso, szafran i majeranek dodać do pomidorów, zagotować. Makaron odcedzić, wymieszać z ragoět.

Mięso w ragoět
Jagnięcinę możemy zastąpić mięsem wołowym, cielęciną lub mięsem z udźca indyka (bez skóry).