Składniki na 4 porcje 

  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku 
  • 2 papryczki chili 
  • 2 czerwone papryki
  • zielona papryka 
  • pęczek natki pietruszki 
  • 3 łyżki oliwy 
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • szklanka soku pomidorowego 
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • łyżka cukru 
  • 30 dag makaronu pappardelle (szerokie wstążki) 
  • sól, pieprz

Cebule i czosnek obrać, cebule pokroić na cienkie krążki, czosnek na cienkie plasterki. Chili wraz z pestkami drobno posiekać. Strąki papryki umyć, przekroić na pół, oczyścić i pokroić na cienkie paski. Natkę pietruszki opłukać, otrząsnąć z wody, listki drobno posiekać.
Oliwę rozgrzać na patelni, podsmażyć cebulę, czosnek i papryki. Dodać koncentrat pomidorowy, sok pomidorowy i bulion. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 5 minut. Dodać chili, przyprawić solą, pieprzem i cukrem.
Pappardelle ugotować w osolonej wodzie według informacji na opakowaniu. Odcedzić i wymieszać z gorącym sosem paprykowym. Posypać posiekaną natką pietruszki.