Składniki na 4 porcje 

  • 5 dag migdałów (obranych) 
  • ząbek czosnku 
  • 10 dag suszonych pomidorów w oleju 
  • mała główka sałaty radicchio 
  • 4 łyżki startego parmezanu 
  • 2 łyżki oliwy
  • 40 dag makaronu świderki 
  • 2 pęczki bazylii 
  • sól, pieprz

Migdały grubo posiekać. Czosnek obrać i przekroić na pół. Pomidory osączyć i pokroić na kawałki.
Główkę sałaty radicchio przeciąć na pół, usunać głąb. Liście pokroić na cienkie paski.
Migdały zmiksować z czosnkiem, pomidorami, szczyptą soli i pieprzu. Dodać oliwę i 10 łyżek zimnej wody, całość zmiksować.
Makaron ugotować w osolonej wrzącej wodzie według informacji na opakowaniu. Pesto przełożyć do miski. Bazylię opłukać, otrząsnąć, listki oderwać od łodyżek i pokroić na cienkie paski.
Makaron odcedzić na sicie, zostawiając 1/2 szklanki wody z gotowania. Świderki włożyć do miski z pesto, dokładnie wymieszać.
Wlać wodę z gotowania, dodać radicchio, bazylię, energicznie wymieszać. Makaron posypać tartym parmezanem.