SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • 4 steki z polędwicy wołowej (po ok. 12 dag)
  • 4 plastry boczku wędzonego
  • 2 duże gruszki
  • 3 czerwone cebule
  • łyżka rodzynek
  • łyżka posiekanych orzechów włoskich
  • łyżeczka cukru
  • kieliszek czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka kolorowego pieprzu
  • łyżeczka rozmarynu
  • sól, pieprz

Gruszki obrać, podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Cebule obrać z łupin, pokroić w piórka.
Steki usmażyć na oleju po 2 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni, oprószyć solą i mielonym pieprzem, owinąć dokoła plastrem boczku. Przełożyć do brytfanny, obłożyć gruszkami i cebulą, posypać rozmarynem. Brytfannę wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 100°C.
Cukier zrumienić na patelni, wlać wino, dodać rodzynki i orzechy, wymieszać, zagotować. Sosem polać kotlety.
Ziarna kolorowego pieprzu utłuc, posypać nimi steki.