SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
- 1/2 kg wiśni
- 1/2 szklanki cukru
- mielony cynamon
- 1/2 l wina musującego
- kieliszek wiśniówki
- kilka listków mięty
Wiśnie umyć, usunąć ogonki i pestki, miąższ zmiksować.
Wino musujące wymieszać z cukrem i szczyptą cynamonu. Gdy cukier się rozpuści, włożyć przetarte wiśnie, dokładnie zmiksować.
Masę nałożyć do miski, włożyć do zamrażalnika na 3 godziny. Zamrożony sorbet rozdrobnić widelcem. Nałożyć do pucharków. Polać wiśniówką, ozdobić miętą. Podawać z chipsami gruszkowymi.
GRUSZKOWE CHIPSY
Twardą gruszkę pokroić wzdłuż na plastry. Ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową, posypać cukrem pudrem. Suszyć 6 godzin w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami w temperaturze 60 st C.