Składniki na 16 porcji


Biszkopt:

  • szklanka cukru
  • 5 jajek
  • szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Krem i dekoracja:

  • 3 łyżki żelatyny
  • szklanka jogurtu
  • 2 szklanki kremówki
  • 3 łyżki soku wiśniowego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 5 gruszek
  • 5 łyżek cukru
  • cukrowe jajeczka
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Biszkopt: białka ubić trzepaczką wsypując po łyżce cukier. Pianę wymieszać z żółtkami, przesiać mąkę z proszkiem, wymieszać łyżką. Masę nałożyć do przygotowanej średniej tortownicy. Piec 25-30 min w 180°C.
Krem: gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, obgotować w wodzie z cukrem. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody, podgrzać, zmiksować z jogurtem. Zimną kremówkę ubić z cukrem pudrem (3 łyżki odłożyć), połączyć z jogurtem. Krem podzielić na pół, połowę wymieszać z sokiem.
Biszkopt przekroić na 2 krążki, przełożyć białym kremem i gruszkami. Wierzch i bok pokryć różowym kremem.
Ozdobić kratką z bitej śmietany, jajeczkami, obsypać migdałami. Wstawić do lodówki.