Składniki na 12 sztuk

Ciasto:

  • 1/2 kg mąki
  • 3 dag drożdży
  • szklanka mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/3 kostki masła
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
  • tłuszcz do blachy

Dekoracja:

  • puszka moreli (480 g)
  • szklanka mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • żółtko
  • łyżka mleka

Ciasto: drożdże rozetrzeć z połową mleka, łyżką cukru i mąki. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło stopić i przestudzić.
Jajka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, resztę mleka i wyrośnięty rozczyn i aromat. Wyrobić ciasto, pod koniec wlać masło. Ciasto przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Każdą rozwałkować na grubość około 1/2 cm, uformować baranki. Ułożyć je na natłuszczonej blasze, odłożyć do wyrośnięcia.
Dekoracja: morele osączyć, pokroić w plastry, ułożyć je na korpusach. Miękkie masło zagnieść z mąką oraz cukrem pudrem.
Kruszonką posypać morele, lekko docisnąć. Żółtko wymieszać z mlekiem, posmarować (pędzelkiem) głowy oraz nogi baranków. Piec 20-25 minut w temperaturze 180°C.