Składniki na 12 porcji

  • 1 kg białego tłustego sera
  • 5 żółtek
  • szklanka cukru pudru
  • kostka masła
  • szklanka kremówki
  • aromat pomarańczowy
  • 10 dag rodzynek
  • puszka brzoskwiń

Biały ser zemleć. Rodzynki sparzyć. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Kremówkę podgrzać, dodać kogel-mogel. Ucierać na parze, aż zgęstnieje.
Dodać ser, miękkie masło, kilka kropli aromatu, zmiksować. Brzoskwinie osączyć, 4 połówki odłożyć, resztę pokroić w kostkę i z rodzynkami dołożyć do masy.
Nałożyć ją do doniczki (nowej i wyparzonej) wyłożonej gazą. Lekko ugnieść, obciążyć od góry talerzykiem. Doniczkę umieścić w większym naczyniu tak, by mogła skapywać woda.
Wstawić na ok. 8 godzin do lodówki. Wyjąć na talerz (jak babkę z piasku), udekorować odłożonymi brzoskwiniami.