Przepis Marty Gessler (Quchnia Artystyczna):

Sałatka z kurczaka i awokado

Porcja: 340 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Dla 2 osób

2 piersi kurczaka 100 ml białego wina oregano 4 łyżki oliwy 3 łyżki musztardy 2 łyżki octu balsamicznego łyżeczka cukru niewielka sałata lodowa 16 owoców winogron 8 dużych truskawek 2 awokado sól pieprz

Piersi kurczaka opłukać, pokroić na 4 części, oprószyć solą, pieprzem i oregano. Dusić na niewielkim ogniu na 2 łyżkach oliwy, dolewając stopniowo wino. Mięso zdjąć z patelni, a gdy wystygnie, pokroić w cienkie plastry. Sos pozostały z duszenia zmiksować z musztardą, octem, cukrem i resztą oliwy.
Sałatę pokroić. Truskawki opłukać, pociąć w plasterki. Awokado przekroić, usunąć pestkę, miąższ pokroić w plastry. Winogrona opłukać, przekroić na pół, usunąć pestki.
Na dużym półmisku ułożyć sałatę. Obłożyć ją mięsem, plasterkami awokado i truskawek oraz winogronami. Polać sosem.



Przepis Ewy Kakiet-Springer (sieć restauracji T.G.I. Friday’s):

Doborowe piersi drobiowe

Zobacz także:

Porcja: 290 kcal
Przygotowanie: 20 minut
Dla 2 osób

2 piersi z drobiu (120 g) masło czosnkowe 15 g sera pleśniowego typu rokpol 15 g sera feta 180 g brokułów cząstka cytryny

Masło czosnkowe: 1,5 łyżki masła po szczypcie mielonej czerwonej papryki, soli i granulowanego czosnku 1/2 łyżki siekanego świeżego czosnku

Piersi kurczaka opłukać, osączyć. Masło roztopić, wymieszać z papryką, solą i czosnkiem (granulowanym i świeżym). Połową masła z przyprawami posmarować mięso. Upiec je na grillu (lub patelni grillowej), w trakcie smażenia polewając resztą masła. Posypać pokrojonymi w kostkę obydwoma rodzajami sera. Potrawę zapiekać w opiekaczu (lub piekarniku) do momentu rozpuszczenia się serów.
Brokuły ugotować al dente. Kurczaka ułożyć na talerzu. Obok w osobnej miseczce podać brokuły. Udekorować je cząstką cytryny.

Adam Kujas (Flik)

Pierś nadziewana suszonymi pomidorami oraz mozzarellą

Porcja: 410 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Dla 2 osób

3–4 gałązki świeżego tymianku (lub łyżeczka suszonego) 2 ząbki czosnku podwójna pierś kurczaka (ok. 300 g) 1–2 łyżki oliwy Farsz: 120 g mozzarelli kilka liści świeżego szpinaku 50 g suszonych pomidorów sól pieprz

Czosnek obrać, posiekać. Wymieszać z posiekanym świeżym tymiankiem (lub suszonym), 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu.
Pierś kurczaka rozdzielić. Mięso od środka i na zewnątrz natrzeć czosnkiem z przyprawami. Odstawić na 20 minut do lodówki.
Szpinak opłukać, po odcięciu ogonków liście posiekać. Mozzarellę i suszone pomidory pokroić w średniej wielkości kostkę. Wymieszać ze szpinakiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Każdą pierś naciąć tak, by powstała kieszeń. Napełnić farszem. Obsmażyć na złoty kolor na rozgrzanej oliwie. Następnie piersi ułożyć na blasze i wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika na 10 minut. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem oraz sałatą obficie skropioną sosem winegret.

Piotr Majewski (Blue Cactus)

Kurczak w cytrynowej marynacie

Porcja: 306 kcal
Przygotowanie: 20 minut
Dla 2 lub 4 osób

kurczak o wadze ok.1,5 kg

Marynata: 5 cytryn 4 łyżki musztardy kremowej 5 ząbków czosnku 6 łyżek oleju 4 łyżeczki soli

Kurczaka dokładnie opłukać, usunąć tłuszcz. Tuszkę pokroić na połówki lub ćwiartki.
Cytryny sparzyć, wycisnąć z nich sok. Zmiksować go z resztą składników marynaty na jednolitą masę, konsystencją przypominającą gęstą śmietanę. Każdy kawałek kurczaka dokładnie posmarować przygotowaną marynatą. Odstawić do lodówki mniej więcej na 8 godzin (najlepiej na noc).
Mięso smażyć na grillu lub patelni grillowej ok. 5 minut z każdej strony (jeśli obawiamy się jego przypalenia, można je krótko grillować, a później porcje podpiec w piekarniku).
Kurczaka podawać z ziemniaczanym purée (ugotowane ziemniaki ubić z masłem oraz śmietanką), czosnkiem pieczonym w łupinach i zblanszowanymi, chrupiącymi warzywami (groszek cukrowy, cukinia, marchewka, brokuły, rzodkiew japońska).

Sebastian Perchel (Dziki Ryż)

Makaron Yaki Soba

Porcja: 274 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Dla 2 osób

300 g pszennego japońskiego makaronu soba mała cebula dymka ze szczypiorem 2 łyżki kiełków sojowych kilka krewetek (mrożonych) pierś kurczaka (150 g) po strąku czerwonej i zielonej papryki 2 łyżki oleju 2 jajka

Sos Yaki Soba: 1/2 łyżeczki sosu sojowo-grzybowego 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego 1/2 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki białego pieprzu

Do dekoracji: marynowany imbir prażona cebula prażony sezam

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Cebulę i białą część dymki obrać. Pokroić w 2,5-cm słupki. Szczypior pociąć w kawałki.
Składniki na sos Yaki Soba zagotować. Wymieszać z cebulą, dymką, kiełkami sojowymi, krewetkami i makaronem.
Pierś kurczaka opłukać, pokroić w grubą kostkę. Papryki opłukać, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w paseczki.
W woku lub na patelni rozgrzać olej. Smażyć na nim kurczaka i paprykę ok. 2 minut. Następnie włożyć makaron z dodatkami. Smażyć w dalszym ciągu, delikatnie mieszając, ok. 3 minut. Wbić jajka, wymieszać i smażyć, aż się zetną. Przed podaniem potrawę udekorować marynowanym imbirem, prażoną cebulą i sezamem.

Zupa tajska

Porcja: 299 kcal
Przygotowanie: 20 minut
Dla 2 osób

cebula mały ząbek czosnku 1/2 centymetrowy kawałek imbiru pierś kurczaka (ok. 200 g) 1/4 łyżeczki zielonej pasty curry litr bulionu z drobiu lub warzyw 200 ml mleka kokosowego sok z cytryny sos rybny 2 łyżki oleju 100 g makaronu sojowego sól

Do dekoracji: pomidor świeża kolendra dymka trawa cytrynowa

Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Imbir oskrobać, posiekać lub zetrzeć na tarce. Kurczaka opłukać, pokroić w kostkę.
Olej rozgrzać (w woku lub na patelni). Podsmażyć na nim cebulę i czosnek. Włożyć kurczaka i dalej smażyć. Pod koniec dodać pastę curry, bulion i mleko kokosowe. Chwilę dusić. Doprawić kilkoma kroplami sosu rybnego, solą i sokiem z cytryny.
Pomidor i dymkę drobno pokroić. Suchy makaron rozłożyć do miseczek. Zalać gorącą zupą. Posypać pomidorami, dymką i posiekaną kolendrą. Udekorować trawą cytrynową.

Źródło: Claudia 11/2006