Tylko 10 minut! 

Makaron z serowym sosem

Porcja: 640 kcal
Dla 4 osób

60 g orzechów pinii (lub pestek dyni) niepełna szklanka mleka 200 g sera pleśniowego typu rokpol gałka muszkatołowa 500 g makaronu garść rukoli sól pieprz

Orzechy lub pestki dyni podprażyć na suchej patelni, zdjąć. Na patelnię wlać mleko. Podgrzać, wrzucić drobno pokrojony ser. Stale mieszając, podgrzewać, aż ser się rozpuści. Sos doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Polać przygotowanym sosem, posypać podprażonymi pestkami lub orzechami. Obłożyć opłukaną i osączoną rukolą.

Dobra rada
Możes z niec o zmodyfi kować przepis: na suchej patelni rozpuść pokruszony ser, a następnie polej go 3–4 łyżkami śmiet any kremówki (a nie mlekiem) i wymies zaj .

Tylko15 minut!

Zobacz także:

Groszkowy krem z łososiem

Porcja: 480 kcal
Dla 4 osób

1 l bulionu (z kostki) 600 g mrożonego groszku duży ziemniak 1 i 1/2 opakowania twarożku ziołowego 200 g filetów z łososia łyżka mleka 3 łyżki płatków migdałów sól pieprz

Bulion zagotować. Wrzucić do niego groszek, gotować 5 minut. Ziemniak obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do zupy i gotować ok. 8 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zmiksować razem z jednym opakowaniem twarożku. Dodać opłukaną i pokrojoną na porcje rybę. Gotować 2–3 minuty.
Resztę twarożku wymieszać z mlekiem. Zupę rozlać na talerze. Do każdej porcji włożyć po kawałku ryby. Udekorować kleksem z serka. Posypać podprażonymi płatkami migdałów.

Dobra rada
Do zupy nadaje się również łosoś wędzony. Pokrój go w cienkie paseczki i posyp nimi rozlaną na talerze gorącą zupę (ryby nie trzeba wcześ niej got ować).

Tylko 20 minut!

Klopsiki z sałatą i makaronem ryżowym

Porcja: 630 kcal
Dla 4 osób

600 g metki 7 łyżek oleju 150 g makaronu ryżowego 2 limonki (lub cytryna) 100 ml sosu sojowego 100 ml bulionu (z kostki) główka sałaty pęczek kolendry sól

Z metki uformować niezbyt duże kulki. Obsmażyć je na 2 łyżkach oleju.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić. Połówkę limonki pokroić w plastry, odłożyć. Z pozostałych cytrusów zetrzeć skórkę i wycisnąć sok, a następnie połączyć je z sosem sojowym, bulionem i resztą oleju. Sosem polać makaron, wymieszać.
Sałatę i kolendrę opłukać i osączyć. Sałatę ułożyć na półmisku, a na niej makaron i klopsiki. Posypać listkami kolendry. Obłożyć plasterkami limonki.

Dobra rada
Zamiast metki, czyli surowej kiełbasy, możes z użyć tradycyjnego mielonego mięsa. Aby uformowane z niego klopsiki nie rozpadały się, do masy mięsnej dodaj jajko i trochę tartej bułki.


Tylko 20 minut!

Kaczka z warzywami w kokosowym mleku

Porcja: 650 kcal
Dla 4 osób

puszka mleka kokosowego (400 ml) łyżeczka żółtej pasty curry 5 łyżek sosu sojowego chili (w proszku) 500 g mrożonych warzyw (brokuł, kalafior, zielony groszek lub dowolna mieszanka) 1–2 piersi z kaczki 2–3 łyżki oleju sól pieprz

Mleko kokosowe zagotować z curry, sosem sojowym i 1/4 łyżeczki chili. Dodać mrożone warzywa. Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 minut.
Z piersi kaczki zdjąć skórę razem z warstwą tłuszczu. Mięso pokroić w cienkie plastry. Smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju 2–3 minuty. Oprószyć solą i pieprzem. Włożyć do sosu curry i warzyw.

Dobra rada
Równie smaczna będzie tak przygot owana polędwiczka wieprzowa. Podsmaż ją, a następnie duś pod przykryciem ok. 20 minut.

Tylko 15 minut!

Wątróbka z kluseczkami i pomidorami

Porcja: 520 kcal
Dla 4 osób

600 g pomidorów 400 g wątróbki drobiowej kilka listków świeżej szałwii 800 g makaronu typu gnocci 4 łyżki oleju sól pieprz

Pomidory przekroić. Skropić 2 łyżkami oleju. Piec ok. 10 minut w mocno nagrzanym piekarniku (najlepiej na grillu). Wątróbkę opłukać, usunąć błony i tłuszcz. Podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Pod koniec wrzucić opłukane listki szałwii. Oprószyć solą i pieprzem.
Gnocci ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Przełożyć na półmisek. Obłożyć wątróbką i pomidorami.

Dobra rada
Do tego dania świet nie nadają się też kopytka. Możes z wykorzystać te, które zostały z poprzedniego obiadu. Przed podaniem podgrzej je w wodzie lub podsmaż np. na oleju.

Tylko 15 minut!

Kotlety po prowansalsku

Porcja: 672 kcal
Dla 4 osób

4 kotlety schabowe 4 łyżki oleju 2 dymki 250 g małych pomidorów (lub puszka pomidorów pelati) puszka białej fasolki (380 g) łyżeczka ziół prowansalskich 2 ząbki czosnku ocet balsamiczny natka sól pieprz

Mięso opłukać, lekko zbić. Smażyć z obu stron na 2 łyżkach oleju. Zawinąć w folię.
Dymki obrać, posiekać, podsmażyć na pozostałym oleju. Dodać pomidory. Chwilę dusić, aż sos trochę odparuje. Dodać osączoną fasolkę oraz zioła, czosnek, sól i pieprz do smaku. Zagotować. Doprawić octem balsamicznym.
Mięso wyjąć z folii. Podawać z sosem, posypane obficie natką.

Dobra rada
Mięso przeznaczone na kot let y możes z też pokroić w paseczki, a następnie podsmażyć na oleju, po czym udusić razem z pomidorami, fasolą i przyprawami.