Składniki na 10 sztuk

  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 dag świeżych drożdży 
  • 1/2 łyżeczki cukru 
  • 20 dag szynki 
  • 20 dag kukurydzy z puszki 
  • cebula 
  • ząbek czosnku
  • 40 dag pomidorów z puszki
  • 10 dag startego żółtego sera, np. goudy
  • łyżka oleju 
  • sól, pieprz

Mąkę przesiać do miski. Na środku zrobić zagłębienie, wsypać pokruszone drożdże, cukier i 2-3 łyżki wody, delikatnie wymieszać z niewielką ilością mąki, zostawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Dodać szklankę letniej wody i łyżeczkę soli. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto wyraźnie powiększy swoją objętość.
Szynkę pokroić w małą kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Olej rozgrzać na patelni, przesmażyć cebulę i czosnek. Dodać pomidory z zalewą, przyprawić solą i pieprzem, dusić, aż sos zgęstnieje.
Ciasto podzielić na 2-3 części, każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40x20 cm, posmarować sosem pomidorowym, zostawiając czyste krawędzie. nRozłożyć szynkę i kukurydzę. Zwinąć rulony od dłuższego boku, ostrym nożem pokroić w plastry.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Płasko ułożyć plastry, zostawiając odstępy. Posypać serem. Piec 15 minut w temp. 180°C.