Porcja: 610 kcal
Składniki na 8 porcji

FARSZ: 

  • 3 szklanki kaszy gryczanej ugotowanej na sypko 
  • cebula 
  • 4 łyżki masła
  • 5 dag suszonych grzybów
  • 10 dag wędzonego boczku
  • szklanka mleka
  • sól, pieprz

CIASTO:

  • 2 szklanki mąki
  • szklanka śmietany 22%
  • 2 jajka
  • łyżka margaryny do formy 
  • sól

Farsz: grzyby opłukać, moczyć w mleku 2 godziny. Osączyć, gotować w niewielkiej ilości wody ok. 30 min, odcedzić, drobno posiekać.
Cebulę obrać, posiekać, lekko zrumienić na łyżce masła. Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Kaszę wymieszać z cebulą, boczkiem i grzybami, przyprawić solą i pieprzem, mieszając przesmażyć na pozostałym maśle.

Ciasto: mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, śmietanę, jedno jajko. Wyrobić miękkie, sprężyste ciasto, owinąć folią i odłożyć do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować, wyciąć kwadraty, na każdym położyć farsz, złożyć na pół po przekątnej, zlepić brzegi ciasta.
Żaroodporne naczynie posmarować margaryną, ułożyć w nim pierożki, zostawiając odstępy. Wierzch pierożków posmarować roztrzepanym jajkiem, piec 25 minut w temperaturze 180°C.

NASZA RADA 
Kaszę gryczaną gotujemy na sypko, odmierzając 1 i 1/2 szklanki wody na szklankę kaszy.