Składniki na 4 porcje

  • 3 pęczki rukoli 
  • 10 suszonych pomidorów w oliwie
  • 2 kromki pieczywa tostowego 
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki kaparów 
  • 2 łyżki prażonych orzeszków pinii
  • 2 łyżki octu balsamicznego 
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 6 łyżek oliwy z zalewy suszonych pomidorów
  • 2 łyżki parmezanu w płatkach 
  • sól, pieprz

Rukolę opłukać, osuszyć, odciąć twarde końce liści, porwać na kawałki. Pomidory osączyć z zalewy, pokroić w paski.
Z pieczywa tostowego odkroić skórkę, kromki pokroić w kostkę. Czosnek wycisnąć, wymieszać z oliwą. 2 łyżki oliwy rozgrzać na patelni, wsypać kostki pieczywa, podsmażyć, osączyć.
Ocet balsamiczny utrzeć ze szczyptą soli, pieprzu i cukrem, wymieszać z resztą oliwy.
Rukolę, pomidory, grzanki, kapary, orzeszki wymieszać, polać sosem, posypać parmezanem.