SKŁADNIKI NA 6 PORCJI

  • 1/2 kg filetów śledziowych
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki octu winnego
  • 2 cebule
  • po 3 ziarna ziela angielskiego i pieprzu
  • listek laurowy
  • kilka ziaren gorczycy

- Olej rozgrzać, zeszklić posiekaną cebulę. Dodać cukier, smażyć, aż się rozpuści.
- Wlać ocet wymieszany z koncentratem, dodać listek, pieprz i ziele angielskie. Podgrzewać 2-3 minuty, zdjąć, dodać gorczycę i ostudzić.
- Śledzie umyć, pokroić w podłużne paski. Zalać sosem, wstawić na noc do lodówki.
- Śledzie podawać posypane szczypiorkiem i ozdobione krążkami świeżej cebuli.