SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • 30 dag filetów śledziowych
  • szklanka mleka lub jogurtu naturalnego
  • sok z cytryny
  • 2 cebule
  • 2 kwaskowate jabłka
  • czerwona papryka
  • 10 dag śmietany
  • łyżka posiekanej natki
  • sól, pieprz

- Śledzie umyć, zalać mlekiem lub jogurtem i wstawić na 3 godziny do lodówki.
- Cebule pokroić w piórka. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Paprykę pokroić w kostkę.
- Filety osączyć, umyć. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć pieprzem i pokroić na kawałki.
- Jabłko, cebulę i paprykę wymieszać ze śmietaną. Przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Sos wylać na półmisek, rozłożyć śledzie, posypać posiekaną natką.