SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • 4 filety śledziowe
  • burak
  • 4 minibagietki
  • 4 liście zielonej sałaty
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 10 dag śmietany
  • sól, pieprz

- Buraka wyszorować i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Przestudzić, obrać i pokroić w plasterki.
- Szczypiorek umyć, posiekać. Śmietanę wymieszać ze szczypiorkiem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Liście sałaty opłukać, osuszyć.
- Bagietki opiekać 5-6 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 220°C. Wyjąć i ostrożnie przepołowić wzdłuż.
- Na spodach rozłożyć liście sałaty i filety śledziowe. Posmarować śmietaną, rozłożyć plastry buraka i posmarować resztą śmietany, przykryć.