Składniki na 12 porcji

● 1 i 1/2 szklanki mąki
● łyżka mąki ziemniaczanej
● 15 dag serka homogenizowanego
● 2 jajka
● 1/3 szklanki śmietany 22%
● 1/2 kostki margaryny
● 3/4 szklanki cukru
● 3 łyżki rumu
● 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
● 3 łyżki żurawiny BAKALLAND
● 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
● po 2 łyżki posiekanych orzechów nerkowców, fig i daktyli
● gotowa polewa czekoladowa
● tłuszcz i tarta bułka do formy
● sól

Suszone śliwki dzięki zawartości sorbitolu nadają ciastu pożądaną wilgotność, co przedłuża trwałość wypieku.

Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, serek homogenizowany, śmietanę oraz rum. Odłożyć łyżkę mąki, a pozostałą wymieszać z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli i miksując stopniowo dodawać do masy.
Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. 3/4 bakalii oprószyć łyżką mąki, dodać do ciasta i wymieszać.
Masę przełożyć do formy posmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec 45 minut w temperaturze 180°C.
Gotową polewę stopić w gorącej kąpieli wodnej. Wystudzone ciasto wyjąć z formy, oblać równomiernie polewą, przybrać pozostałymi bakaliami.