Seler to niezbyt ładnie wyglądające warzywo, ale kryjące w sobie bardzo wiele cennych składników. Do celów kulinarnych możemy wykorzystywać jego bulwę, a także nać. Kaloryczność selera jest bardzo niska i wynosi tylko 21 kcal w 100 g bulwy oraz ok. 13 kcal w 100 g naci, dlatego obie postacie selera są bardzo dobrym warzywem dla osób na diecie.

Jeżeli chodzi o witaminy i składniki mineralne to seler jest dobrym źródłem potasu, wapnia, fosforu, zawiera także witaminę E, PP oraz witaminy z grupy B.

Wpływ selera na nasz organizm:

  • działa antystresowo,
  • działa przeciwzapalnie,
  • pobudza przemianę materii,
  • polepsza pracę serca i obniża ciśnienie krwi,
  • wspomaga pracę nerek poprzez działanie moczopędne,
  • pomaga oczyszczać organizm z toksyn i wzmacnia układ odpornościowy.


Zaletą selera jest na pewno fakt, iż jest on dostępny cały rok. Możemy zatem przygotowywać z niego orzeźwiające surówki latem oraz rozgrzewające zupy zimą.