Dieta a obniżony nastrój
Podczas diety, którą wiele osób przeżywa jako czas wyrzeczeń i odmawiania sobie swoich ulubionych dań czy produktów oraz słodyczy, może pojawić się drażliwość lub obniżony nastrój. Wiele osób w tym momencie zaczyna zastanawiać się czy doświadczane przez nich symptomy to depresja.  Bardzo często jest tak, że ta poważna choroba jest mylona ze smutkiem, który ma prawo pojawiać się w wielu trudnych sytuacjach.
 

Symptomy depresji
Aby rozpoznać chorobę wykorzystuje się klasyfikację ICD-10, która opisuje symptomy niezbędne do postawienia diagnozy. Rozpoznanie wystąpienia depresji jest możliwe, kiedy spełnionych jest kilka kryteriów. Po pierwsze, dwa z poniższych symptomów powinny występować przez okres co najmniej dwóch tygodni:

obniżenie nastroju,

utrata zainteresowań i anhedonia (czyli utrata zdolności odczuwania przyjemności, zwłaszcza z rzeczy, które wcześniej wywoływały pozytywne emocje),

utrata energii, szybkie popadanie w  zmęczenie.

Dodatkowo, by zdiagnozować depresję należy zauważyć u siebie minimum dwa spośród wymienionych objawów:

zaburzenia koncentracji czyli trudności w skupieniu uwagi,

zaniżenie swojej samooceny,

częste doświadczanie poczucia winy, czucie się jak osoba bezwartościowa,

negatywne myśli dotyczące przyszłości,

pojawienie się myśli dotyczących odebrania sobie życia, stosowanie zachowań destrukcyjnych dla siebie,

zaburzenia snu,

zmniejszenie apetytu.
 
Jak radzić sobie z „depresją” podczas diety
Często jest tak, że smutek czy obniżony nastrój, nawet ten podczas diety, mylony jest z depresją. Zwykle nie jest to jednak to samo. Warto uznać, że trudności podczas odchudzania mogą się pojawić. Nie zawsze jednak wymagają one pomocy lekarza czy stosowania farmakoterapii. Dlatego by poradzić sobie z trudnościami podczas odchudzania warto zadbać o klika aspektów:

systematyczne jedzenie pięciu posiłków dziennie pozwoli na zmniejszenie odczuwania głodu, który może przyczyniać się do pojawiania się drażliwości i obniżonego nastroju;

dieta powinna być czasem zdrowego odżywiania a nie odmawiania sobie ulubionych produktów. Jedzenie ich w mniejszych ilościach, przy równoczesnym dbaniu o zachowanie różnorodności składników odżywczych jest dobrym rozwiązaniem;

podczas diety ważne jest poszukiwanie wsparcia bliskich osób – możliwość powiedzenia drugiej osobie o swoich problemach jest nieoceniona. Jest to najlepszy sposób radzenia sobie z nieprzyjemnymi emocjami.

Depresja to poważna choroba
Z drugiej strony, nie należy jednak bagatelizować symptomów depresji klinicznej. Jest to bowiem poważna choroba. W Stanach zjednoczonych dotyka ona rocznie około 20 milionów osób. Zdecydowanie częściej chorują na nią kobiety (ryzyko zachorowania wynosi 20 – 25%) niż mężczyźni (ryzyko zachorowania – 7 – 12%). Warto pamiętać, że depresja jest choroba uleczalną, kluczowe jest jednak to, by trafnie ją zdiagnozować. Tak samo często bowiem jak smutek czy obniżony nastrój jest błędnie postrzegany jako depresja, może być odwrotnie – poważne symptomy choroby bywają bagatelizowane. Powodem, prócz niewiedzy, często jest też wstyd – nie tylko przed rodziną, ale także przed lekarzem. Przyznanie się do symptomów depresyjnych, które przez wielu są nieadekwatnie postrzegane jako przejaw słabości, często jest trudne. Niezwykle ważne w takiej sytuacji jest jednak przełamanie swoich obaw i zwrócenie się po specjalistyczną pomoc.