SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • 4 filety z dorsza ze skórą
  • 2 dymki ze szczypiorkiem
  • 5 papryczek piri piri
  • 6 łyżek oliwy
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz

Filety umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, odstawić w chłodne miejsce na 20 min.
Ryby pokroić wzdłuż na paski szerokości 2-3 cm. Paski ostrożnie "nawlec" na patyczki do szaszłyków, posmarować olejem. Szaszłyki ułożyć na blasze, piec 5-6 minut z każdej strony w temp. 180°C.
Dymki obrać, drobno posiekać. Szczypiorek umyć, pokroić. Papryczki oczyścić z nasion, drobniutko pokroić.
Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i sosem sojowym. Dodać dymki, szczypior i papryczki, wymieszać. Upieczone szaszłyki polać sosem. Podawać z ryżem.