SKŁADNIKI NA 6 PORCJI

  • opakowanie mrożonki warzywa na patelnię z przyprawą włoską
  • 20 dag makaronu, najlepiej rurki
  • 3 pomidory
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 3 jajka
  • 200 ml śmietany
  • 10 dag startego żółtego sera
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzić. Olej rozgrzać na patelni, włożyć mieszankę warzywną i usmażyć według przepisu na opakowaniu.
Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Pomidory sparzyć, zdjąć skórki, pokroić na kawałki. Łyżkę masła stopić na patelni, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać podsmażoną mieszankę warzywną i pomidory, wymieszać, chwilę poddusić.
Żaroodporną formę posmarować pozostałym masłem. Układać kolejno warstwy makaronu i warzyw, zakończyć makaronem.
Śmietanę wymieszać z jajkami i serem, przyprawić solą, pieprzem i szczyptą ziół prowansalskich. Sosem polać makaron i zapiekać 40 minut w temperaturze 180°C.