SKŁADNIKI NA 6 PORCJI
- opakowanie mrożonki warzywa na patelnię z przyprawą włoską
- 20 dag makaronu, najlepiej rurki
- 3 pomidory
- cebula
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 3 jajka
- 200 ml śmietany
- 10 dag startego żółtego sera
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzić. Olej rozgrzać na patelni, włożyć mieszankę warzywną i usmażyć według przepisu na opakowaniu.
Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Pomidory sparzyć, zdjąć skórki, pokroić na kawałki. Łyżkę masła stopić na patelni, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać podsmażoną mieszankę warzywną i pomidory, wymieszać, chwilę poddusić.
Żaroodporną formę posmarować pozostałym masłem. Układać kolejno warstwy makaronu i warzyw, zakończyć makaronem.
Śmietanę wymieszać z jajkami i serem, przyprawić solą, pieprzem i szczyptą ziół prowansalskich. Sosem polać makaron i zapiekać 40 minut w temperaturze 180°C.