SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • 40 dag mielonego mięsa z indyka
  • marchewka
  • cebula
  • 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (natka, koperek, tymianek)
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki tartej bułki
  • jajko
  • 2 łyżki kaparów
  • 1/3 kostki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • łyżeczka vegety
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Marchewkę oczyścić, zetrzeć na tarce. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Marchewkę, cebulę i czosnek wymieszać z mięsem z indyka, dodać jajko, zioła i bułkę tartą, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wyrobić gładką masę. Wilgotnymi rękami uformować pulpety wielkości orzecha włoskiego.
Olej rozgrzać na patelni, włożyć pulpety, smażyć kilka minut ze wszystkich stron na złoto. Zdjąć, trzymać w cieple.
Masło stopić, wsypać mąkę, mieszając zrumienić. Zdjąć z ognia, wlać mleko, dodać vegetę. Mieszając podgrzewać, aż sos zgęstnieje. Dodać kapary, wymieszać, przyprawić. Pulpety polać sosem.