SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • 25 dag białej kapusty
  • dorodne winne jabłko (najlepiej z czerwoną skórką)
  • niewielka kiść zielonych winogron
  • łyżka sosu Pesto alla Genovese BARILLA
  • 4 mandarynki bez pestek
  • łyżka ziaren słonecznika
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • szczypta słodkiej papryki
  • sól, pieprz

Kapustę umyć, poszatkować. Jabłko umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie talarki.
Winogrona umyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Mandarynki obrać, podzielić na cząstki, usunąć białą błonkę. Jabłko, winogrona i mandarynki połączyć z kapustą.
Oliwę dokładnie utrzeć z sosem Pesto alla Genovese, polać sałatkę i delikatnie  wymieszać. Ewentualnie przyprawić solą, papryką i pieprzem. Przed podaniem sałatkę posypać posiekanym szczypiorkiemi uprażonymi ziarnami słonecznika.