SKŁADNIKI NA 2 PORCJE

  • 2 małe golonki
  • 1/2 selera
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • pomidor
  • por
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • łyżka mąki
  • liść laurowy
  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • butelka jasnego piwa
  • olej
  • sól, pieprz

Do litra przegotowanej zimnej wody wsypać 2 łyżki soli, wrzucić listek, ziele angielskie i pokrojony czosnek. Golonkę włożyć na 24 godz. do solanki, po czym wyjąć, osuszyć. Skórkę naciąć spiralnie.
Warzywa umyć i oczyścić. Seler, marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w talarki, pomidor i cebule w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, zrumienić mocno golonkę. Przełożyć do brytfanny, dodać warzywa i podlać odrobiną wody. Piec pod przykryciem ok. 1 i 1/2 godziny w temp. 200 st. C.
Co pewien czas golonkę odwrócić i podlać piwem.
Kapustę obgotować, odcedzić. Do garnka włożyć kilka łyżek sosu z pieczenia wraz z warzywami. Udusić na tym kapustę do miękkości, podlewając wodą. Zagęścić mąką rozrobioną z wodą. Podawać do golonki.