SKŁADNIKI NA 4 PORCJE 

  • 25 dag zielonej soczewicy 
  • liść laurowy 
  • 2 strąki czerwonej papryki 
  • czerwona cebula
  • ząbek czosnku
  • 10 dag sera feta
  • po łyżeczce posiekanej świeżej mięty, tymianku i oregano
  • łyżka natki pietruszki 
  • 4 łyżki soku z cytryny 
  • 2 łyżki oliwy 
  • szczypta chili 
  • sól

Soczewicę zalać 3 szklankami wody, dodać liść laurowy. Gotować 20-25 minut, odcedzić, osączyć.
Papryki opłukać, osuszyć, przepołowić. Usunąć pesteczki i białe błonki, połówki strąków ułożyć na blasze skórką do góry. Piec około 20 minut w temp. 250°C. Wyjąć, włożyć do torebki foliowej, ostudzić, zdjąć skórkę. Miąższ pokroić w cienkie paski.
Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Ser feta pokroić w kostkę. Sok z cytryny utrzeć ze szczyptą soli i chili, wlać oliwę i roztrzepać. Wsypać zioła, wymieszać.
Soczewicę, paprykę, cebulę i czosnek włożyć do miski, polać sosem, wymieszać i odstawić na 30 minut. Przed podaniem posypać fetą.