SKŁADNIKI NA 4 PORCJE 

  • 1/2 szklanki ryżu 
  • pęczek dymki
  • 2 strąki czerwonej papryki
  • 40 dag moreli
  • 3 łyżki oleju
  • 30 dag piersi indyka 
  • ząbek czosnku 
  • łyżeczka curry
  • 1/4 szklanki mleczka kokosowego
  • 30 dag świeżego groszku 
  • sól

Ryż ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Dymkę oczyścić, pokroić w krążki. Morele przepołowić, usunąć pestki, pokroić na ósemki. Paprykę oczyścić, miąższ pokroić w kostkę. Czosnek obrać, posiekać.
Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na paseczki. Przesmażyć na gorącym oleju. Dodać pokrojoną paprykę i morele, smażyć minutę. Oprószyć solą i połową curry. Zdjąć z patelni, ostudzić.
Groszek gotować 8 minut w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić. Wraz z ryżem włożyć do miski, dodać mięso z morelami i papryką.
Mleczko kokosowe wymieszać z posiekanym czosnkiem, przyprawić szczyptą soli i resztą curry. Sosem polać składniki, wymieszać. Przed podaniem posypać dymką.