SKŁADNIKI NA 4 PORCJE :

  • 2 pory
  • 15 dag rokpola
  • 2 jabłka
  • 5 dag posiekanych orzechów włoskich
  • 5 dag zmielonych orzechów włoskich
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • łyżka soku z cytryny
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól

Pory oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w krążki (zielone części odrzucić). Jabłka umyć, osuszyć, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w półplasterki, skropić sokiem z cytryny. Ser rokpol pokroić w kostkę. Gałązki natki opłukać, osuszyć, posiekać.

Jogurt wymieszać ze zmielonymi orzechami i sokiem pomarańczowym, przyprawić do smaku szczyptą soli.

Jabłka, pory, ser i posiekane orzechy włoskie włożyć do salaterki, polać sosem jogurtowym, posypać natką, wymieszać. Odstawić na 15 minut.