Mohito
Na 1 porcję
50 ml białego rumu, 1 limetka, 20 ml syropu cukrowego, woda mineralna, kilka listków mięty, kruszony lód

Limetkę sparzyć, pokroić w cząstki. Zalać rumem i syropem. Wygnieść łyżeczką.
Szklankę dopełnić mocno schłodzoną wodą mineralną. Wymieszać.
Listki mięty opłukać, drobno pokroić. Posypać nimi napój. Dopełnić lodem.

Mleczna rozkosz
Na 1 porcję
2-3 kulki lodów (waniliowych lub śmietankowych), 50 ml likieru Baileys, owoce (cząstki limetki, ananasa, brzoskwini, wisienka koktajlowa), listki melisy

Lody zalać likierem, lekko zmiksować. Przełożyć do pucharka.
Naczynie przybrać cząstkami owoców, wisienką, listkami melisy.

Zachód słońca Na 1 porcję
30 ml Becherovki, sok z czarnej porzeczki, woda mineralna, plasterek limetki i okrojona skórka, wisienka koktajlowa, kostki lodu

Lód w szklance zalać. wódką, dopełnić wodą mineralną i sokiem (do smaku). Zamieszać. Szklankę udekorować plasterkiem limetki i skórką oraz wisienką.

Słodki pocałunek
Na 1 porcję
30 ml czerwonego wermutu, 30 ml białego wytrawnego wermutu, 2 łyżeczki grenadiny, cząstka limetki, kostki lodu

Lód wrzucić do shakera. Zalać wermutem i grenadiną. Chwilę wstrząsać. Napój razem z kostkami lodu przelać do koktajlowego kieliszka. Udekorować limetką nadzianą na patyczek.

Wiśniowy puchar Dla 4 osób
25 ml wódki żytniówki, 25 ml wiśniówki, 25 ml soku z czarnej porzeczki, woda mineralna, plasterek cytryny, kostki lodu
Alkohol połączyć z sokiem. Wlać do szklanki z lodem. Dopełnić wodą mineralną. Wymieszać. Szklankę z napojem udekorować plasterkiem cytryny.

Zobacz także:

Karaiby Na 1 porcję
po 30 ml brązowego rumu i ginu, 20 ml syropu cukrowego, 1/2 łyżeczki skórki skrojonej z limetki lub cytryny, tonik, po kilka wisienek koktajlowych i kulek z melona, kilka kostek lodu

Rum połączyć z ginem i syropem. Wlać do szklanki wypełnionej kostkami lodu i skórką. Dolać tonik. Na szpadkę nadziać na przemian wisienki i kulki melona. Włożyć do szklanki z napojem.

Niebiański tonik
Dla 4 osób
30 ml niebieskiego curacao, tonik, cząstka cytryny lub pomarańczy, kilka kostek lodu

Kostki lodu wrzucić do wysokiej szklanki. Wlać likier. Całość dopełnić tonikiem i delikatnie wymieszać. Napój udekorować cząstką cytryny lub pomarańczy. Podawać ze słomką.