SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • 2 strąki czerwonej papryki
  • 2 strąki żółtej papryki 
  • 5 średnich pomidorów 
  • 2 ogórki
  • 3 czerwone cebule
  • 1/2 pęczka świeżej mięty
  • 10 dag zielonych oliwek nadziewanych papryką
  • 30 dag owczego sera (oscypka lub fety) 
  • 5 łyżek octu winnego
  • 8 łyżek oliwy
  • sól, pieprz

Strąki papryki opłukać, osuszyć, przekroić na pół, usunąć nasionka i białe błonki. Miąższ pokroić w dużą kostkę. Pomidory opłukać, osuszyć, pokroić na ósemki.
Cebule obrać, pokroić w krążki. Ogórki opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż na ćwiartki, a następnie na kawałki długości 2 cm. Miętę opłukać, otrzepać z wody, listki oderwać od gałązek. Kilka odłożyć, pozostałe pokroić na paseczki. Oliwki osączyć, przekroić na pół. Ser owczy pokroić w dużą kostkę.
Ocet winny wymieszać w misce z 5 łyżkami zimnej wody, szczyptą soli i pieprzu. Dodać oliwę, dokładnie ubić trzepaczką.
Pokrojoną paprykę, pomidory, ogórki, cebulę, miętę, ser i oliwki włożyć do miski, polać sosem, delikatnie przemieszać. Odstawić na 20 minut do lodówki. Podawać z greckim chlebem pita.