Składniki na 4 porcje

  • 60 dag piersi z indyka 
  • 2 cebule 
  • 20 dag młodej marchewki
  • 2 gruszki 
  • czuszka 
  • 3 łyżki oleju 
  • 100 ml białego wina 
  • 200 ml śmietany 
  • szczypta Pieprzu białego PRYMAT 
  • imbir, lubczyk, sól

Mięso indyka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, posypać solą i białym pieprzem. Cebule obrać, pokroić w piórka. Czuszkę oczyścić z nasion, posiekać.
Olej rozgrzać w rondlu, obsmażyć mięso. Dodać cebulę, czuszkę, szczyptę lubczyku i imbiru, wlać wino i dusić 20 minut.
Marchewki oczyścić, umyć, pokroić na kawałki. Gruszki obrać, pokroić na cząstki. Marchewkę i gruszki dodać do rondla, wlać śmietanę, dusić do miękkości ciągle mieszając (ok. 15 minut). Przed podaniem przyprawić imbirem, białym pieprzem i solą.