SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • po 3 pomidory żółte i czerwone 
  • 12 pomidorków koktajlowych 
  • główka sałaty lollo rosso
  • 10 dag kurek
  • ząbek czosnku
  • 4 gałązki melisy
  • 30 dag piersi kurczaka 
  • łyżka masła
  • 8 łyżek oleju
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól, pieprz, cukier

Pomidory opłukać; czerwone i żółte pokroić, koktajlowe przepołowić. Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki. Kurki oczyścić, opłukać, osuszyć. Czosnek obrać, posiekać. Listki melisy oderwać.
Mięso umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. 2 łyżki oleju rozgrzać na patelni, usmażyć filety, owinąć w folię aluminiową.
Kurki przesmażyć na 2 łyżkach oleju, dodać masło, dusić 10 minut. Przyprawić solą i pieprzem.
Ocet wymieszać ze szczyptą soli, pieprzu, cukru i resztą oleju. Mięso rozwinąć z folii, pokroić w plasterki. Włożyć do miski wraz z warzywami, czosnkiem, melisą i grzybami, polać sosem, delikatnie wymieszać.