Dla 4 osób

  • 200 g fety
  • 4 ogórki
  • 2 jabłka
  • 2 gałązki selera naciowego
  • koperek
  • listki mięty (niekoniecznie)
  • 100 g włoskich orzechów
  • 8 łyżek oleju
  • sok z cytryny
  • sól, biały pieprz
  • cukier

Seler opłukać, zeskrobać zdrewniałe części. Pokroić w kawałki. Wrzucić na minutę do osolonego wrzątku. Odcedzić. Przelać zimną wodą.Wystudzić. Ogórki i jabłka umyć. Bez obierania pokroić w cienkie plasterki. Skropić sokiem z cytryny. Fetę pokruszyć widelcem. Wymieszać z ogórkami, jabłkami i selerem. Olej doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Sosem polać sałatkę. Wstawić na 10 minut do lodówki. Orzechy pokroić. Koperek opłukać i posiekać. Listki mięty opłukać. Sałatkę posypać orzechami i koperkiem. Udekorować listkami mięty.

Nasza rada

Sałatce nadamy bardziej wyrazisty smak, jeśli salaterkę przed włożeniem do niej produktów przetrzemy przekrojonym ząbkiem czosnku.