Dla 4 osób

  • 500 g mrożonej ryby w kostkach (morszczuk, mintaj)
  • 1,5 szklanki soku z cytryny
  • 2 strąki zielonej papryki
  • 1/2 ostrej papryki chili
  • mała cebula
  • garść zielonych oliwek (niekoniecznie)
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki oleju

Rybę lekko rozmrozić. Opłukać. Pokroić w 3 cm kawałki. Włożyć do salaterki. Zalać sokiem, tak żeby zakrywał całą rybę. Odstawić na 12 godzin do lodówki. Osączyć. Cebulę obrać, umyć. Drobno pokroić. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne. Pokroić, zieloną paprykę w paseczki, chili, w cienkie krążki. Oliwki osączyć z zalewy. Pokroić. Czosnek obrać. Wycisnąć przez praskę. Do ryby dodać paprykę, oliwki, cebulę i czosnek. Polać olejem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę wymieszać. Odstawić na godzinę do lodówki.Podawać z pieczywem.

Nasza rada

Do marynowania używamy niesłodzonego soku, najlepiej świeżo wyciśniętego z owoców. Ryba zyska na smaku, jeśli sok cytrynowy połączymy z grejpfrutowym lub pomarańczowym.