Dla 4 osób
- mały filet z piersi indyczej (ok. 500 g)
- 3 pomidory
- czerwona cebula
- połówka awokado (niekoniecznie)
- 2 łyżki czarnych oliwek
- 6 łyżek oleju
- przyprawa do drobiu
- sól, pieprz
- łyżeczka musztardy
- sok z cytryny
- listki bazylii
Mięso opłukać. Natrzeć przyprawą do drobiu. Odstawić na 30 minut do lodówki. Ułożyć na wysmarowanej olejem blasze. Piec 30 minut, w trakcie pieczenia skrapiając olejem i gorącą wodą. Wystudzić. Pokroić w plastry. Pomidory umyć. Pokroić w cząstki. Cebulę obrać. Pokroić w cienkie krążki. Z awokado usunąć pestkę. Obrać. Pokroić w plastry. Skropić sokiem z cytryny. Na salaterce ułożyć plastry mięsa i cząstki pomidorów. Posypać krażkami cebuli, oliwkami i listkami bazylii. Pozostały olej wymieszać z musztardą.Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Sosem polać sałatkę.
Nasza rada
Pieczony drób w sałatce możemy zastąpić pokrojoną w paski szynką np. z indyka.