Dla 4 osób

  • mały filet z piersi indyczej (ok. 500 g)
  • 3 pomidory
  • czerwona cebula
  • połówka awokado (niekoniecznie)
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • 6 łyżek oleju
  • przyprawa do drobiu
  • sól, pieprz
  • łyżeczka musztardy
  • sok z cytryny
  • listki bazylii

Mięso opłukać. Natrzeć przyprawą do drobiu. Odstawić na 30 minut do lodówki. Ułożyć na wysmarowanej olejem blasze. Piec 30 minut, w trakcie pieczenia skrapiając olejem i gorącą wodą. Wystudzić. Pokroić w plastry. Pomidory umyć. Pokroić w cząstki. Cebulę obrać. Pokroić w cienkie krążki. Z awokado usunąć pestkę. Obrać. Pokroić w plastry. Skropić sokiem z cytryny. Na salaterce ułożyć plastry mięsa i cząstki pomidorów. Posypać krażkami cebuli, oliwkami i listkami bazylii. Pozostały olej wymieszać z musztardą.Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Sosem polać sałatkę.

Nasza rada

Pieczony drób w sałatce możemy zastąpić pokrojoną w paski szynką np. z indyka.