• 400 g małych buraczków
  • 8 mandarynek
  • 2  pomarańcze
  • 3 łyżki sosu chili
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 czerwone cebule
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 100 g roszponki
  • sól
  • pieprz

Buraczki umyć, ugotować, przelać zimną wodą, obrać  i pokroić w plasterki grubości 3–4 mm. Mandarynki, umyć, obrać, podzielić na  cząstki. Na półmisku układać dachówkowo mandarynki i buraczki.
Pomarańcze wyszorować, wycisnąć sok, wymieszać go  z sosem chili, solą, świeżo zmielonym pieprzem i dokładnie zmiksować z oliwą.  Przygotowanym sosem zalać mandarynki i buraczki (3 łyżki sosu zostawić). Cebule obrać,  posiekać i razem ze szczypiorkiem posypać sałatkę. Roszponkę umyć, osuszyć, ułożyć na sałatce,  polać pozostałym sosem.

Rada Karola:
Sałatkę można podać jako przystawkę, ale też wspaniale nadaje się jako dodatek do mięsa.

Przepis według pomysłu Karola Strasburgera