Zupa krem z kukurydzy i curry podaną z oliwą kolendrową

SKLADNIKI:
Kukurydza z puszki /mrożona 800 g
Cebula 1 szt
Ziemniaki 100 g
Pietruszka 2 szt
Seler korzeń 100 g
Wywar warzywny 800 ml
Śmietana 36 %
Oliwa z oliwek 3 łyżki
Kolendra św. 50 g
Przyprawy Kamis:
Curry Kamis
Sól Kamis
Pieprz biały mielony  Kamis

Sposób wykonania:

Wszystkie warzywa obieramy i  kroimy w kostkę.
Warzywa smażymy na oliwie doprawiając solą i pieprzem.
Zalewamy bulionem warzywnym – dodajemy kukurydzę i kurkumę, gotujemy na wolnym ogniu.
Gotujemy aż warzywa będą miękkie i dodajemy śmietanę 36%.
Całość miksujemy na gładką kremową zupę
Kolendrę i oliwę z oliwek miksujemy na smakową oliwę, którą polewamy zupę.

Zupa „Inlgese”

SKŁADNIKI:
żółtka 10 szt.
mleko 800 ml
cukier 200 g
mąka 150 g
czekolada gorzka 80 g
cytryna lub pomarańcza do otarcia skórki
podłużne biszkopty 1 paczka
amaretto 1/4 szklanki
khalua ¼ szklanki
Truskawki lub inne owoce jagodowe 400 g

Przyprawy Kamis:
Laska wanili Kamis
Cynamon kora Kamis
Przyprawa do deserów Kamis

Zobacz także:

Sposób wykonania:

Mleko zagotować z połową cukru waniliowego i cynamonem.
Żółtka ubić na białą puszystą masę z resztą cukru, dodać mąkę, dobrze wymieszać na gładką masę.
Ubijając połączyć z gorącym mlekiem.
Masę podgrzewać mieszając aż zacznie gęstnieć ok. 2 min. Do połowy dodać czekoladę. Dodać otartą skórkę cytrusową.
Nalać do naczyń i odstawić do schłodzenia.
Podawać przełożone nasączonymi biszkoptami i owocami.