• po 50 g orzechów włoskich, migdałów (bez łupiny), daktyli, fig i rodzynek
  • po 2 łyżeczki skórki startej ze sparzonej cytryny i pomarańczy
  • kieliszek koniaku
  • 120 g masła
  • 350 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 8 żółtek
  • kilogram tłustego twarogu
  • wiśnie z konfitury do dekoracji

Orzechy, migdały, daktyle i figi posiekać. Wymieszać z opłukanymi rodzynkami i skórką z cytryny oraz pomarańczy. Bakalie zalać koniakiem. Odstawić na godzinę.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Ucierając, dodawać po żółtku.
Ser zemleć i stopniowo dodawać do masy. Powoli dalej ucierać. Na końcu dołożyć bakalie razem z koniakiem, w którym się moczyły.
Wygotować lnianą czy tetrową ściereczkę. Wyłożyć nią sito lub donicę z otworem. Do środka włożyć masę serową. Odstawić na noc do lodówki, tak by osączyć nadmiar płynu z masy.
Masę wyjąć z formy i odwinąć ściereczkę. Paschę ułożyć na paterze, udekorować wiśniami.

Rada Ewy:
Paschę wprawdzie łatwiej zrobić ze zmielonego sera, który jest dostępny w sklepach. Deser będzie jednak bardziej  puszysty, jeśli przyrządzimy go z sera zwykłego, tłustego.  Należy go przekręcić dwu-, a nawet trzykrotnie przez  maszynkę.

Przepis polecony przez Ewę Wachowicz