Składniki na 4 porcje
- 60 dag pomidorków koktajlowych
- 30 dag bobu
- cebula
- 2 łyżki bulionu
- łyżeczka musztardy
- 2 łyżki octu winnego
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżeczki listków świeżego tymianku
- 10 dag oliwek
- szczypta cukru
- sól, pieprz
Bulion wymieszać z musztardą, octem, szczyptą soli, pieprzu i cukru oraz olejem.
Bób ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić, obrać z łupin. Cebulę obrać, pokroić w małą kostkę. Pomidorki opłukać, osuszyć, przekroić na pół.
Bób, oliwki, pomidory i cebulę włożyć do miski, polać sosem i wymieszać. Odstawić na 30 minut do lodówki. Przed podaniem posypać tymiankiem.