Składniki na 4 porcje 

  • 60 dag pomidorków koktajlowych 
  • 30 dag bobu
  • cebula
  • 2 łyżki bulionu 
  • łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki listków świeżego tymianku
  • 10 dag oliwek 
  • szczypta cukru 
  • sól, pieprz

Bulion wymieszać z musztardą, octem, szczyptą soli, pieprzu i cukru oraz olejem.
Bób ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić, obrać z łupin. Cebulę obrać, pokroić w małą kostkę. Pomidorki opłukać, osuszyć, przekroić na pół.
Bób, oliwki, pomidory i cebulę włożyć do miski, polać sosem i wymieszać. Odstawić na 30 minut do lodówki. Przed podaniem posypać tymiankiem.