SKŁADNIKI NA 12 SZTUK 

  • 20 dag mąki
  • 4 jajka 
  • 2 szklanki mleka
  • 12 parówek
  • opakowanie mrożonego szpinaku lub 40 dag świeżego
  • olej 
  • sól

Mrożony szpinak rozmrozić, osączyć. Poddusić w małej ilości wody, osączyć. Świeży szpinak przebrać, umyć, pokroić. Dusić kilka minut pod przykryciem, po czym odparować płyn.
Żółtka oddzielić od białek, zmiksować z mąką, mlekiem i szczyptą soli. Odstawić na 30 minut. Z białek ubić sztywną pianę, delikatnie wymieszać z ciastem.
Niewielką ilość oleju rozgrzać na patelni, wlewać po porcji ciasta, usmażyć z obu stron 12 naleśników.
Parówki obrać z osłonki. Każdy naleśnik posmarować szpinakiem, na środku ułożyć parówkę, zwinąć w rulon.
Rulony ułożyć w żaroodpornej formie, zapiekać na złoto 10-15 minut w temperaturze 180°C.

Warto wiedzieć

Szpinak możemy przygotować ze śmietaną. Łyżeczkę mąki przesmażyć z łyżeczką masła, wlać 1/4 szklanki śmietany, wymieszać. Dodać pokrojony i podduszony szpinak oraz posiekany ząbek czosnku, wymieszać, przyprawić do smaku solą i sokiem z cytryny. Gotować chwilę, na małym ogniu, aż masa szpinakowa zgęstnieje.