• 8 dorodnych matiasów w oleju 
  • 2 spore cebule
  • 1/2 słoika dobrego majonezu 
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 2-3 ogórki kwaszone
  • 2 kwaśne jabłka
  • łyżeczka jagód jałowca
  • cukier
  • sól, pieprz

Śledzie osączam z oleju i kroję w kostkę. Lekko potłuczone jagody jałowca mieszam ze sporą szczyptą cukru, soli i pieprzu. Tę mieszankę łączę z majonezem i śmietaną. Sos można odstawić.
Cebule kroję w krążki, ogórki w kostkę, jabłka na kawałki. Ogórków i jabłek wcale nie obieram.
Śledzie mieszam z cebulą, ogórkami i jabłkami. Zalewam sosem majonezowym i wstawiam na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem można dodać posiekany koperek albo natkę pietruszki.