• 40 dag makaronu spaghetti 
  • 15 dag boczku wędzonego lub parzonego
  • łyżeczka oliwy (niekoniecznie) 
  • ząbek czosnku 
  • 4 jajka
  • 5 dag tartego parmezanu
  • 1/2 szklanki śmietanki 18 lub 22%
  • łyżka posiekanej natki pietruszki (niekoniecznie)
  • sól, pieprz

1. Boczek pokroić w słupki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Boczek wytopić na patelni (jeśli jest bardzo chudy, topić na oliwie), pod koniec smażenia dołożyć czosnek.

2. Jajka wbić do miski, dodać parmezan i śmietankę, przyprawić solą oraz pieprzem, dokładnie roztrzepać. Dodać stopiony boczek, dobrze wymieszać.

3. W dużym rondlu zagotować wodę, posolić. Włożyć makaron, gotować 8-10 minut. Odcedzić na sicie, osączyć, włożyć z powrotem do gorącego rondla.

4. Wlać mieszaninę jajek, boczku i sera. Mieszając energicznie podgrzewać na małym ogniu, aż jajka się zetną. Wyłożyć na talerze, ew. posypać natką i pieprzem.