SKŁADNIKI NA 12 PORCJI

  • 1 i 1/2 szklanki mąki 
  • 1/2 kostki margaryny
  • szczypta soli 
  • jajko
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 1/4 kostki masła
  • 45 dag migdałów (słupki)

Mąkę przesiać, wymieszać z 2 łyżkami cukru i solą. Zrobić dołek, wbić jajko, włożyć pokrojoną w kostkę margarynę. Posiekać nożem, zagnieść ciasto. Owinąć je folią, włożyć na 30 min do lodówki.

Resztę cukru zagotować z miodem i masłem. Podgrzewać na małym ogniu 15 minut. Wsypać słupki migdałowe, podgrzewać 5 min.

Ciasto rozwałkować na placek grubości 2 mm (najlepiej przez folię). Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 10 minut w temperaturze 200°C.

Na podpieczonym cieście rozsmarować masę migdałową, piec jeszcze 25 minut w temperaturze 160°C. Gdy ciasto całkowicie wystygnie, pokroić w trójkąty.

Trwałe, można je długo przechowywać.