Porcja: 190 kcal
Przygotowanie: 20 minut
Na 2 porcje
- 2 średnie sprawione pstrągi
Masło pomarańczowe:
- 1/2 kostki masła
- sok z 1 pomarańczy
- łyżeczka skórki startej z pomarańczy
- 1/2 łyżeczki czarnuszki lub kuminu
- pokruszona ostra papryczka
- 1/2 łyżki miodu
- posiekany mały ząbek czosnku
- natka
- sól
Pstrągi opłukać, wytrzeć. Masło utrzeć. Dodać sok i skórkę z pomarańczy, czarnuszkę lub kumin, papryczkę, miód, czosnek oraz sól do smaku. Utrzeć. Na aluminiowej folii rozsmarować łyżkę masła, ułożyć rybę, na niej drugą łyżkę masła. Folię zawinąć. tak samo postąpić z drugą rybą. Ryby ułożyć na rozgrzanym ruszcie. Piec po 10–15 minut z każdej strony. Przed podaniem posypać posiekaną natką.