Porcja: 190 kcal

Przygotowanie: 20 minut

Na 2 porcje

  • 2 średnie sprawione pstrągi

Masło pomarańczowe:

  • 1/2 kostki masła
  • sok z 1 pomarańczy
  • łyżeczka skórki startej z pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki czarnuszki lub kuminu
  • pokruszona ostra papryczka
  • 1/2 łyżki miodu
  • posiekany mały ząbek czosnku
  • natka
  • sól

Pstrągi opłukać, wytrzeć. Masło utrzeć. Dodać sok i skórkę z pomarańczy, czarnuszkę lub kumin, papryczkę, miód, czosnek oraz sól do smaku. Utrzeć. Na aluminiowej folii rozsmarować łyżkę masła, ułożyć rybę, na niej drugą łyżkę masła. Folię zawinąć. tak samo postąpić z drugą rybą. Ryby ułożyć na rozgrzanym ruszcie. Piec po 10–15 minut z każdej strony. Przed podaniem posypać posiekaną natką.