Cytrynowa lemoniada

  • 1 kg cytryn
  • 1 litr gazowanej wody mineralnej
  • 10 łyżeczek cukry lub 6 łyżek miodu
  • kilka listków mięty
  • lód


Odkładamy jedną cytrynę do dekoracji, a z reszty cytryn wyciskamy sok i przecedzamy przez sito. Część wody mieszamy z cukrem lub miodem, aż się rozpuści. Mieszamy wodę z sokiem z cytryny i posłodzoną wodą. Przelewamy do dzbanka, dodajemy lód i dekorujemy listkami mięty oraz plasterkami cytryny.

Malinowa lemoniada

  • szklanka malin
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 litr gazowanej wody mineralnej
  • kilka listków mięty
  • lód


Maliny zmiksować razem z obranymi ze skóry cytrynami i lodem. Pod koniec dodać wodę i jeszcze przez chwilę miksować. Podawać z kostkami lodu i miętą