Porcja: 240 kcal

Przygotowanie:50 minut

Na 12 porcji

Ciasto:

  • 50 g drożdży
  • 3 łyżki mleka
  • 50 g cukru
  • 250 g masła
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 600 g mąki pszennej
  • mąka do podsypania stolnicy

Nadzienie:

  • 200 g jagód
  • cukier puder do posypania

Mąkę przesiać do miski. Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i łyżeczką cukru. Przykryć i odstawić na 10–15 minut. Dodać masło, resztę cukru, sól i 2 jajka. Składniki wymieszać. Dodać pozostałe jajka i chwilę wyrabiać. Stopniowo dosypywać przesianą mąkę i wyrabiać dalej, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Następnie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości 1 cm.

Pokroić go na prostokąty 5x7 cm. Każdy kawałek lekko rozpłaszczyć, na wierzchu ułożyć po płaskiej łyżce jagód. Zlepić boki. Ciastka ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Piec ok. 20 minut w 180°C. Po ostudzeniu jagodzianki posypać cukrem pudrem.

Zobacz także: