Składniki na 2 porcje

● 2 filety z dorsza (30 dag)
● sok z 1/2 cytryny
● czerwona cebula
● łyżka masła
● 25 dag pomidorów
● strąk papryki
● po 1/2 pęczka koperku i bazylii
● 4 plastry boczku wędzonego
● sól, pieprz

Filety przekroić wzdłuż na pół, opłukać, osuszyć i skropić sokiem z cytryny, odstawić w chłodne miejsce.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, razem z masłem włożyć do odpowiednio dużego żaroodpornego naczynia i bez przykrycia gotować 3 minuty (sugerowana moc 600 W).
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Dwa z nich pokroić w ćwiartki i usunąć pestki. Z pozostałych także usunąć pestki i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Warzywa pokrojone w kostkę dodać do cebuli.
Koperek i bazylię umyć, otrząsnąć i drobno posiekać. Bazylię wymieszać z warzywami. Filety oprószyć solą i pieprzem, obłożyć ćwiartkami pomidorów i obsypać koperkiem, zrolować, owinąć plastrami boczku i spiąć wykałaczkami.
Ruloniki ułożyć na warzywach i bez przykrycia ogrzewać około15 minut równocześnie mikrofalami (moc 360 W) i gorącym powietrzem cyrkulującym w temperaturze 200°C.