Składniki na 4 porcje

● opakowanie mrożonki zupa grzybowa HORTEX
● 3 szklanki bulionu warzywnego
● 10 dag mąki
● jajko
● 2 łyżki natki pietruszki
● 2 łyżki śmietany
● sól, pieprz

■ Do przesianej mąki wbić jajko, wsypać szczyptę soli i wlać 2 łyżki wody. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, cienko rozwałkować, posypać mąką i zostawić, aby przeschło. Ponownie przesypać mąką, zwinąć w rulon i pokroić na paseczki szerokości 1 cm, a następnie w poprzek na kwadraciki.
■ Łazanki wrzucić do wrzącej, osolonej wody, gotować 8 minut, odcedzić, przelać wodą, osączyć.
■ Zupę grzybową HORTEX (bez rozmrażania) wsypać do gorącego bulionu, przyprawić pieprzem i gotować około 12 minut. Zabielić śmietaną, dodać łazanki, posypać natką.