Składniki na 6 porcji

● opakowanie Matjasów w oleju z papryką LISNER (160 g)
● główka sałaty lodowej
● strąk czerwonej i żółtej papryki
● 2 jajka na twardo
● 2 ogórki kiszone
● po 1/2 pęczka szczypiorku, natki i koperku
● po 100 ml jogurtu naturalnego i majonezu
● łyżeczka curry
● sól, pieprz

Matjasy odsączyć z oleju, drobno posiekać, wymieszać z jogurtem i majonezem, oprószyć curry, wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Sałatę umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z pestek, pokroić w paski. Jajka obrać, pokroić na ćwiartki. Ogórki kiszone pokroić na plasterki. Szczypiorek, natkę i koperek opłukać, otrzepać z wody, posiekać.
Wszystkie warzywa i jajka włożyć do salaterki, posypać natką, koperkiem i szczypiorkiem, wymieszać. Polać dressingiem śledziowym.